logo lasagne

Lasagne se špenátem

18.3.2015  Připravte si skvělé lasagne se špenátem. Jedná se o velmi chutný a rychlý pokrm, který chutná snad všem. Špenátové lasagne si můžete připravit i s kuřecím masem a hlavně výborným bešamelem. Jsou zapečené po půl hodince a fous, tak je vyzkoušejte.

Počet porcí:  4 Celkový čas:  60 minut

lasagne recept foto

Ingredience:
  • 1 balíček lasagní
  • 2 balení listového špenátu (mraženého)
  • 1 cibule
  • olej
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 250 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • pepř
  • sůl

Postup:
  1. Oloupeme cibuli, tu pak nakrájíme na kostky.
  2. Rozpálíme olej, rychle osmažíme cibuli a přihodíme mražený špenát. Podle potřeby jej trošku osolíme a opepříme. Ke konci vaření přidáme prolisovaný česnek, promícháme a následně špenát odstavíme.
  3. Dále pokračujeme bešamelem. Máslo rozpustíme, k němu přidáme mouku a připravíme si tak jíšku. Tu zalijeme mlékem a necháme projít varem. Poté přisypeme 100 g sýra a podle chuti opepříme a osolíme.
  4. Pekáček nebo zapékací mísu vymažeme máslem. Následně dospod nalijeme trošičku bešamelu, poté naskládáme první vrstvu lasagní, na ně vrstvu špenátu a strouhaného sýra, trošku zalijeme bešamelem, opět následují lasagne, špenát, sýr a bešamel. Nakonec dáme lasagně, zalijeme zbytkem bešamelu a pokud nám zůstal sýr, tak lasagne jím posypeme.
  5. Následně vložíme pekáček do trouby, kterou předem vyhřejeme na 180°C a zapékáme asi 30 minut a podle potřeby ještě necelých deset minut dopékáme. Na polovinu pečení můžeme překrýt pekáček alobalem nebo pokud máme zapékací mísu s víkem, tak víkem, ať se nespálí.
  6. Až budou lasagne se špenátem zapečené, tak je vytáhneme a servírujeme. Hodí se k nim čerstvý zeleninový salát nebo sterilovaný okurek.

Tento recept je vegetariánský, neboť se tam žádné maso nepoužívá. Pokud byste si chtěli připravit veganské lasagne, je nutné vyměnit máslo, mléko a sýr za veganskou náhražku.

Poznámka: lasagne připravujte podle návodu. Některé se totiž musí předvařit, ale u většiny z obchodu toto není nutné. Stačí je jen vyskládat, zalít a během pečení změknou. Pokud se předvaří, zapékají se menší dobu.