logo lasagne

Lasagne z mletého masa s bešamelem

20.3.2015  Lasagne je oblíbený pokrm, který se připravuje z plátků těstovin, bešamelu, sýru, masa, zeleniny atd. Podívejte se na tento recept na lasagne z mletého masa, které patří k velmi oblíbeným pokrmům vůbec. Tento recept je vyzkoušený a určitě se vám povede, tak ho vyzkoušejte. Díky jednoduchému postupu je vhodný i pro začátečníky.

Počet porcí:  4 Celkový čas:  1 hodina 15 minut

lasagne recept foto

Ingredience:
  • 500 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
  • balíček lasagní
  • máslo nebo olej
  • 1 cibule
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • sekaná rajčata v konzervě
  • sušené bylinky (bazalka, tymián atd.)
  • 150 g sýra Eidam, Ementál atd.
  • Bešamel
  • 0,5 l mléka nebo vody
  • 60 g másla
  • 4 polévkové lžíce mouky
  • 100 g strouhaného sýru
  • sůl, pepř, muškátový ořech

Postup:
  1. Nejprve oloupeme cibuli a česnek. Ty poté nakrájíme a osmažíme třeba na WOK pánvi nebo na větší pánvi či v hrnci. Poté přidáme mleté maso, které narychlo osmažíme a pak vařečkou rozdělíme na menší kousky. Následně přidáme konzervu rajčat (nejlépe krájených) a chvíli vaříme. Pak dochutíme solí, pepřem a bylinkami a odstavíme.
  2. Dále se dáme na přípravu bešamelu. V hrnci rozpustíme máslo, k němu pak přidáme mouku a smažíme tak, když děláme jíšku. Poté přilijeme postupně mléko, nezapomeneme míchat, aby se netvořily hrudky. Přidáme nastrouhaný muškátový oříšek a dochutíme solí a pepřem. Vaříme na mírném ohni, dokud bešamel nezhoustne. Musíme ale stále míchat, aby se nepřipálil. Poté odstavíme.
  3. Zapékací mísu, pekáček nebo cokoliv, kde můžeme dělat lasagne, vymažeme máslem. Poté vyskládáme pekáček první vrstvou lasagní, na ně vařečkou dáme vrstvu mletého masa, trošku bešamelu a strouhaného sýru. Dále zase pokračujeme lasagnemi, masem, bešamelem a sýrem a pokračujeme tak dlouho, dokud máme lasagne a maso. Končíme vrstvou lasagní, tu zalijeme zbytkem bešamelu a posypeme sýrem.
  4. Troubu vyhřejeme na 180°C a vložíme do ní pekáček, aby se zapékaly 30 minut. Podle potřeby je ještě necelých deset minut musíme nechat dodělat. Některá trouba peče více, některá ne, proto je nutné je hlídat.
  5. Jakmile je vytáhneme z trouby, chvilku počkáme a ostrým nožem je naporcujeme.
  6. Tento pokrm můžeme podávat samostatně nebo k němu přidat dobrý zeleninový salát.

Lasagne koupíte v každém dobrém supermarketu. Mnohem lepší je koupit takové, které se nemusí předem vařit, protože je s nimi komplikovanější manipulace. Ty klasické lasagně, co se nemusí předem vařit, jednoduše podle potřeby vyskládáte nebo zlomíte, aby se hodily do mísy.

Pokud budete dbát na jednotlivé kroky přípravy, zajisté se vám tyto zapečené lasagne s mletým masem povedou. Pokud ne, vyzkoušejte to znovu, protože postup je opravdu jednoduchý.

Výhodou lasagní je, že se jedná o pokrm, který velmi rychle připravíte. Ukuchtíte tak zajímavé jídlo, které je velmi chutné a oblíbené. Nemusíte mít tak nudné jídlo, které je bez nápadu. Tentokrát to bude jídlo až ze slunné Itálie.

Další výhodou je, že si můžete lasagně připravit s různou směsí. Chutnají dobře se špenátem, mletým masem nebo kuřecím. Každý si může připravit výborný pokrm, který bude přesně podle jeho představ.

Originální lasagne si oblíbily miliony lidí po celém světě z několika důvodů, protože se jedná o velice chutný pokrm, který v sobě zahrnuje lasagne, náplň a bešamel. Společně tak vytvoří úžasné jídlo, které musí každý milovat.