logo lasagne

Lasagne z mletého masa

12.1.2015  Pokud máte rádi lasagne, připravte si je s mletým masem. Jedná se vlastně o takovou klasiku, kterou můžete připravit na mnoho způsobů. Právě lasagne z mletého masa jsou velmi chutné a oblíbené. Vyzkoušejte tento osvědčený recept s bešamelem, který se řadí k těm snadným a zvládne ho každý.

Počet porcí:  4 Celkový čas:  1 hodina 10 minut

lasagne recept foto

Ingredience:
  • 500 g mletého masa (domácí nebo kupované)
  • balíček lasagní
  • máslo nebo olej
  • 1 cibule
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • loupaná nebo pasírovaná rajčata v konzervě nebo sklenici
  • sušené nebo čerstvé bylinky (bazalka, tymián atd.)
  • máslo
  • 2 - 3 lžíce polohrubé mouky
  • 500 ml vody nebo mléka
  • 250 g sýra Eidam, Ementál atd.

Postup:
  1. Na rozpáleném másle osmažíme nakrájenou cibuli a nasekaný česnek.
  2. Pak k tomu dáme smažit mleté maso, které vařečkou rozděláme na menší kousky. Přidáme trošku pepře a soli, ať maso okořeníme. Smažíme, dokud maso nebude téměř hotové.
  3. Následně přilijeme pasírovaná rajčata a dále chvíli vaříme. Ke konci dochutíme bylinkami a odstavíme.
  4. Nachystáme bešamel: rozpálíme kousek másla, na něj pak nasypeme mouku a připravíme jíšku. Tu pak zalijeme vodou nebo mlékem a necháme vařit.
  5. Bešamel osolíme, opepříme a přisypeme asi 50 g strouhaného sýra. Za občasného míchání vaříme a pak odstavíme.
  6. Pekáček vymažeme máslem a postupujeme následujícím postupem.
  7. Jako první vrstvu dáme lasagne (ty předem nevaříme), které skládáme těsně vedle sebe, na ně následuje masová směs a trošku strouhaného sýra. Dále pak pokračujeme bešamelem, zase lasagnemi, masovou směsí a sýrem, dokud nevypotřebujeme všechny plátky. Celkově to vychází asi na tři vrstvy.
  8. Poslední vrstva budou pouze lasagne, které zalijeme bešamelem a to tak, aby pekáček a hlavně těstoviny byly celé zalité. A nakonec hustě posypeme sýrem.
  9. Pekáč vložíme do trouby, která je přehřátá na 180°C, a pečeme 25 - 35 minut, dokud lasagne nezměknou. Občas při pečení lazaně zkontrolujeme a vidličkou můžeme zamáčknout jednotlivé plátky, protože se mohou při pečení nafouknout.
  10. Nutné je sledovat obal samotných těstovin, kde je uveden postup přípravy a jak dlouho je nutné je zapékat. Lasagně různé značky se mohou lišit.
  11. Až budou lasagne hotové, počkáme asi tak deset minut a pak je ostrým nožem nakrájíme.

Lasagne z mletého masa můžeme podávat samostatně nebo se zeleninovým salátem.

Pokud byste si chtěli udělat lasagně bez bešamelu, přidejte k masu nejméně 500 ml pasírovaných rajčat nebo 250 ml pasírovaných rajčat a 250 ml vody.